Hoe verf je ijsblauw sprookjesvilt ?

Je kunt natuurlijk ijsblauw sprookjesvilt kopen maar zelf verven is echt  veel leuker. En weet je wat je ook meteen kunt doen ? Je kunt ook een witte doek in de pan doen en die verf je dan mee. Op deze manier heb je op een simpele manier  meteen een mooie onder/achtergrond voor de winter seizoenentafel.

Wat heb je nodig voor het verven van wolvilt ?

 • Lapjes wit wol vilt
 • Madonna blue nr. 18 van Dylon* 
 • Oude pan (kringloop) om te verven
 • Oude houten lepel of tang  (kringloop)
 • Azijn 
* Madonna blue nr. 18 van  Dylon, heb ik lang gelden gekocht bij de DA drogist, maar het ziet er naar uit dat deze kleur uit de handel is. Ik denk dat Ocean Blue een goed alternatief is, je hebt hebt er heel weinig van nodig, dus je kunt voor jaren vooruit.  
 

Hoe verf je ijsblauw sprookjesvilt ?

Ik laat de lapjes altijd eerst weken in koud water gewoon in de gootsteen , totdat ze door en door nat zijn. Ik zet mijn verfpan op en los een heel klein beetje verfpoeder op in het inmiddels warme water.

Hoeveel poeder moet je gebruiken ?

Hoeveel verfpoeder je moet gebruiken, dat kan ik je niet precies zeggen. Ik vul de pan zover met water dat het te verven materiaal goed onder water staat. Ik weeg niets af maar experimenteer altijd maar een beetje. Ik begin altijd echt met een héél klein beetje verfpoeder, omdat deze kleur vrij sterk is. Als het te weinig is kun je altijd nog meer verfpoeder gebruiken. Handschoenen dragen is praktisch , maar vergeet ik altijd.

IJsblauw sprookjesvilt

Hoe krijg je mooie vlekken in je sprookjesvilt ?

De lapjes vilt prop ik een beetje in elkaar met daarom heen een elastiekje. Je kunt het lapje ook in een spiraal of in een punt rollen. Of met knikkers en die met elastiekjes eromheen afbinden.  Kortom mogelijkheden genoeg.

Ik dompel altijd eerst een klein stukje in de pan. De rest van het lapje hou ik met een tang vast , daarna eruit halen en dan leg ik het even te rusten in de gootsteen . Ik haal het lapje voorzichtig uit elkaar en kijk of ik tevreden ben. Soms is het lapje vilt op enkele plaatsen nog heel erg wit, dan prop of vouw je het lapje opnieuw en dompel het nogmaals onder in de pan met verf net zolang tot je tevreden bent. Dan leg ik de geverfde lapjes in de gootsteen en spoel ze na met water en azijn.

Lapjes sprookjesvilt strijken

Ik laat vervolgens de lapjes drogen en strijk  de lapjes mooi glad met een stoomstrijkijzer maar dat kan ook met een gewoon strijkijzer en een natte lap. Op dezelfde manier kun je ook een mooie lap verven voor de winter seizoentafel.

Ik mag graag plantaardig verven, maar moet me er nog meer in verdiepen. Wil je wat meer weten over plantaardig verven, dan kan ik je het groot plantaardig verfboek aanraden.

Volg je mij al op Pinterest voor een dagelijkse dosis inspiratie rondom de seizoenentafel ? Doe het vandaag nog, voordat je het vergeet !

Lees ook :

Plantaardig wolvilt verven met coreopsis

Hoe verf je een lapje vilt in unicorn kleuren ?

Pin voor later :

Volg:
Delen:

7 Reacties

 1. Anoniem
  6 februari 2011 / 09:58

  Mooi resultaat en inderdaad sprookjesachtig 😉
  Heb jij dan ook van die blauwe vingers achteraf? Of draag je handschoentjes?

 2. 6 februari 2011 / 20:26

  Leuk om te lezen hoe je ijsvilt maakt. Lijkt me erg spannend hoe het eruit komt te zien. Misschien ga ik het ook wel eens proberen.
  Groetjes Rianne.

 3. 7 februari 2011 / 15:27

  Dank je wel voor je beschrijving.
  Hier in Zutphen weet ik geen adres waar ik zulk mooi vilt kan kopen en de winkeltjes die ik ken, hebben het nauwelijks, dus zelf maken is dan een alternatief.
  Ik ga het zeker eens proberen.

  Groetjes,
  Anna Martijne

 4. 7 februari 2011 / 16:37

  Ik heb "vroeger" wel kleding geverfd met dylon maar dat het ook met vilt kan had ik niet bedacht en blauw verven is plantaardig wat lastiger om te doen dus dank je voor dit alternatief.
  groet

 5. Thea Atelier de Vier Jaargetijden
  Auteur
  9 januari 2020 / 16:34

  Ja Nicole, het is heel gemakkelijk om het zelf te maken als je weet hoe het moet !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *