Hoe verf je ijsblauw sprookjesvilt ?

Bijgewerkt : januari 2020

Je kunt natuurlijk ijsblauw sprookjesvilt kopen maar zelf verven is natuurlijk veel leuker. En weet je wat het allerleukste is, je kunt dan ook een witte doek in de pan doen en dan heb je meteen een mooie onder/achtergrond voor de winter seizoenstafel.

Wat heb je nodig :

 • Lapjes wit wolvilt
 • Madonna blue nr. 18 van Dylon* 
 • Oude pan (kringloop) om te verven
 • Oude houten lepel of tang  (kringloop)
 • Azijn 
* Madonna blue nr. 18 van  Dylon, heb ik ooit gekocht bij de DA drogist, maar wellicht ook bij andere drogisten te koop.. Hieronder zie je een foto van het tinnetje verf dat ik al jaren gebruik, maar het zit nu in een andere verpakking !
 

Hoe verf je ijsblauw sprookjesvilt

Ik laat de lapjes altijd eerst weken in koud water gewoon in de gootsteen , totdat ze door en door nat zijn. Ik zet mijn verf pan op met water en los een heel klein beetje van de verfpoeder op in het inmiddels warme water.

Hoeveel verfpoeder of water dat kan ik je niet zeggen, ik meet of weeg niets af maar experimenteer maar een beetje. Ik begin altijd met een klein beetje verfpoeder omdat deze kleur vrij sterk is. Handschoenen dragen is praktisch , maar vergeet ik altijd.

ijsblauw sprookjesvilt

De lapjes vilt prop ik een beetje in elkaar met daarom heen een elastiekje. Je kunt het lapje ook in een spiraal rollen, in een punt rollen, en met knikkers met elastiekjes eromheen afbinden.  Kortom maak er iets van en ik dompel dan eerst een klein stukje in de pan. De rest van het lapje hou ik met een tang vast , daarna eruit halen en dan leg ik het even in de gootsteen en dan haal ik het voorzichtig uit elkaar en kijk of ik tevreden ben. Je kunt natuurlijk ook het hele lapje in de pan doen en dan er in 1 keer uithalen.

Soms is het lapje vilt op enkele plaatsen nog heel erg wit, dan prop of vouw je het lapje opnieuw en dompel het nogmaals onder in de verf net zolang tot je tevreden bent. Dan leg ik de geverfde lapjes met de tang in de gootsteen en spoel ze na met water en azijn.

Ik laat vervolgens de lapjes drogen en strijk  de lapjes mooi glad met een stoomstrijkijzer maar dat kan ook met een gewoon strijkijzer en een natte lap. Op deze manier kun je natuurlijk ook een mooie lap verven voor de winter seizoentafel.

Lijkt het jou wat om zelf vilt te gaan verven ?

Lees ook :

Koning Winter en sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes

Pin voor later :

Hoe verf je ijsblauw sprookjesvilt
Hoe verf je ijsblauw sprookjesvilt
Volg:
Delen:

7 Reacties

 1. Anoniem
  6 februari 2011 / 09:58

  Mooi resultaat en inderdaad sprookjesachtig 😉
  Heb jij dan ook van die blauwe vingers achteraf? Of draag je handschoentjes?

 2. 6 februari 2011 / 20:26

  Leuk om te lezen hoe je ijsvilt maakt. Lijkt me erg spannend hoe het eruit komt te zien. Misschien ga ik het ook wel eens proberen.
  Groetjes Rianne.

 3. 7 februari 2011 / 15:27

  Dank je wel voor je beschrijving.
  Hier in Zutphen weet ik geen adres waar ik zulk mooi vilt kan kopen en de winkeltjes die ik ken, hebben het nauwelijks, dus zelf maken is dan een alternatief.
  Ik ga het zeker eens proberen.

  Groetjes,
  Anna Martijne

 4. 7 februari 2011 / 16:37

  Ik heb "vroeger" wel kleding geverfd met dylon maar dat het ook met vilt kan had ik niet bedacht en blauw verven is plantaardig wat lastiger om te doen dus dank je voor dit alternatief.
  groet

 5. Thea Atelier de Vier Jaargetijden
  Auteur
  9 januari 2020 / 16:34

  Ja Nicole, het is heel gemakkelijk om het zelf te maken als je weet hoe het moet !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *