Hoe verf je wol vilt met indigo ?

Iedere maand ga ik naar de spingroep , altijd leuk en we leren van elkaar.  Zo leerde Evelien ons  afgelopen voorjaar hoe we wol en/of vilt konden verven met indigo. Je kent indigo vast wel van de blauwe kleur van je spijkerbroek. 

 Wat heb je nodig voor 100 gram wol en / of vilt :

 • witte lontwol
 • witte lapjes vilt
 • 2,5 gr. indigo
 • 6 gr. hydrosulfiet
 • 12 ml. amonia
 • 3 liter water
 • electrische weckketel

Werkwijze verven met indigo :

Zorg dat je wol of ander materiaal goed nat is en bind het af met elastiekjes of een touwtje. Verwarm het water tot 60 graden, niet warmer  ! Doe eerst de indigo in het water vermeng het zo goed mogelijk, daarna de hydrosulfiet erbij, weer goed doorroeren en als laatste de ammonia erin.
Roer nog even door en laat het dan 20 à 30 minuten rusten.( deksel erop) Laat rustig de wol of lapjes vilt in het water zakken, zorg dat alles onder water ligt. Laat de materialen ca. 20 minuten in de afgesloten pan.
Haal dan je wol / vilt uit de pan met een tang o.i.d. en doordat er zuurstof bij komt begint het magische proces en zie je langzaam de indigoblauwe kleur verschijnen! Als dat klaar is  kun je de wol/ vilt naspoelen met azijn.  

Conclusie :

Echt heel erg leuk om te doen, wel veel werk, maar gelukkig had Evelien alles goed voorbereid. Prachtig om te zien hoe de kleur langzaam verandert in indigo blauw.
Op onderstaande foto zie je het resultaat


Heb jij wel eens geverfd met indigo ?

Vilt en wol verven met indigo

Vilt en wol verven met indigo

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 4 oktober 2018 / 14:38

  Jazeker kun je vinden opmn blog leukste kleur ommee teverven toveren

 2. 4 oktober 2018 / 16:19

  Ik heb je blog even teruggelezen, leuk dat je foto's erbij hebt van het magische proces. Ik vergat dat, stond alleen maar te kijken :-)) hoe de wol en vilt lapjes van kleur veranderde .
  Groet Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *