Hoe was je een schapenvacht ?

Wist je dat ik al meer dan 20 jaar mijn eigen  schapenwol was en kaard ?  Maar hoe was je nu zo’n vieze vette schapenvacht tot mooie  wol voor in jouw seizoentafelfiguren ?

Atelier de Vier Jaargetijden hoe was je een schapenvacht
Hoe was je een schapenvacht

Ruim 25 jaar geleden begon ik met het maken van zonnenkind poppen, gevolgd door het maken van seizoentafelfiguren. Ik zat op een poppencursus en daar is de liefde voor het werken met wol ontstaan. We moesten de wol met de hand uitpluizen en dat vond ik heel erg ontspannend.

En natuurlijk wilde ik toen ook mijn eigen wol wassen en pluizen. Gelukkig had de directeur van de organisatie waar ik toen werkte twee hobby schapen en kreeg ik van hem een mooie vacht.
Ik woonde op een flat met een klein balkon en waste iedere keer een klein hoeveelheid wol en liet dat drogen op het balkon en in de winter gewoon in huis. Als de wol droog was, ging ik deze met de hand pluizen , zodat het mooie losse vezels werden.

Schapenvacht niet wassen met koud water

Ik gebruik nu al jaren Texelaar wol van een hobby boer in mijn omgeving, waarvan ik weet dat de schapen goed verzorgd worden. Texelaar wol wordt ook veel gebruikt als vulling voor dekbedden. En je kunt natuurlijk ook fantastisch spinnen met deze wol !

Jarenlang waste ik de hele vacht in de plastic zandbak en liet dat een hele nacht of zelfs nog meer dagen in het regenwater staan met zout erin. Inmiddels weet ik dat je dit niet moet doen omdat door het koude water de lanoline terugslaat op de wol en dan wordt de wol hard en dan werkt dat niet fijn om te vullen.

Schapenwol  wassen met warm water 

Ik ontdoe de vacht van vuile stukken, poep en strootjes. En was dan de vacht in gedeeltes gewoon in een afwasteiltje met heet water. Heet water , hoor ik je denken. Ja , gewoon met heet water uit de kraan met een druppeltje afwasmiddel erbij. Ik kon me er eerlijk gezegd niets bij voorstellen maar het werkt echt fantastisch !

.

Hoe was je een schapenvacht ?
Hoe was je schapenwol ?

Wol is zelfreinigend

Ik doe dus de wol in een afwasbak, de heet water kraan erop en een druppeltje afwasmiddel erbij. Met een houten tang zorg ik dat de wol helemaal onder water staat. Omdat wol zelfreinigend is, loopt het vuil zo uit de wol en hoef je het nauwelijks na te spoelen. Ik laat de wol dan ook heel even in het hete water staan en laat dan het vieze water uit de afwasbak lopen. Ik gebruik een houten tang anders verbrand ik mijn vingers. Daarna meestal nog 1 keer spoelen , ook weer met heet water. Daarna druk ik het water een beetje uit de wol met de tang en dan kun je de wol laten drogen.

Wol laten drogen

Toen ik jaren geleden begon, droogde ik de wol op balkon of gewoon in de kamer. Toen mijn kinderen klein waren , kon ik de wol drogen op de grote trampoline in de tuin. Nu mijn kinderen groot zijn en de trampoline ook verdwenen is, droog ik de wol gewoon weer op een droogrek.

Hoe was je een schapenvacht ?
Hoe was je een schapenvacht ?

Wol pluizen of kaarden ?

Als de wol echt goed droog is kun je deze gaan pluizen, ik heb dit jaren gedaan. Gewoon op de bank, theedoek op schoot en iets voor de afvalstukjes , en pluizen maar. Pluizen van wol is echt rustgevend en heel leuk om te doen met je (klein) kinderen thuis of op school. Ik heb een aantal jaren gebruik kunnen maken van een kaarden molen , maar nu ook niet meer. Op de foto hieronder zie je het resultaat van wol kaarden met de kaarden molen. Je krijgt dan een soort dekens/matjes van wol. Ik bewaar de wol in een oud dekbedhoes.

Hoe was je een schapenvacht
Hoe was je een schapenvacht ?

Waarom zelf schapenwol wassen ?

De wol die je zelf wast is zoveel fijner om mee te vullen dan de lont wol die vaak in pakketten gebruikt wordt. De wol voelt nog een heel klein beetje vettig aan en laat zich heel goed vormen. Je kunt de wol gebruiken voor het opvullen van seizoentafelfiguren  en voor het maken van zonnekindpoppen.

Ik doe het op deze manier en het werkt voor mij fantastisch, ik hoop voor jou ook. Begin met kleine hoeveelheden dan blijft het leuk om te doen en deze wol spint ook nog eens  fantastisch ! Wil je meer weten over wol spinnen ? Lees dan het boek wolspinnen van Brenda Gibson op dit moment niet leverbaar maar vaak wel te leen in de plaatselijke bibliotheek.

Lees ook :

Hoe maak je een tricot poppenhoofdje ?

Welke materialen heb je nodig voor seizoentafelfiguren ?

Pin voor later :

Volg:
Delen:

17 Reacties

 1. 23 augustus 2015 / 07:03

  Ik ben een spinster:-), maar ik was mijn wol natuurlijk ook. Dat doe ik meestal pas nadat ik de wol gesponnen heb. De strengen wol leg ik in lauw water met zout. Het vuil trekt er eigenlijk direct uit. Ik laat het nog een uurtje staan en spoel het dan uit en dan aan de waslijn. Ik zal jouw methode ook eens uitproberen!
  Groet Hannah

 2. 14 juli 2017 / 18:01

  jazeker was ik ook mijn eigen wol heerlijk om te doen en fijn als er weer ruimte komt in de wolschuur 🙂

 3. 14 juli 2017 / 18:02

  leuk om te lezen hoe jij dat doet er zijn zoveel manieren om wol te wassen

  • Angelina De Graaf
   22 januari 2023 / 11:29

   Hallo Thea, ik krijg binnenkort geschoren schapenvachten die ik wil gaan vachtvilten. Dus het moet één geheel blijven. Wat raadt jij mij aan mbt wassen ?
   Mvg en een lach Angelina

 4. 2 juni 2022 / 22:16

  Is de wol hierna ook geschikt om te vilten?
  Ik krijg komende week een schapenvacht, wil een deel in de moestuin gebruiken en met de rest vilten.

  Groetjes Annemiek

  • Thea Bod
   Auteur
   2 juni 2022 / 22:25

   Een schapenvacht die je wilt vilten hoef je niet eerst te wassen. Alleen de strootjes eruit halen is wel zo makkelijk.
   Weet je welke vacht je krijgt, niet alle vachten zijn geschikt om te vilten .

 5. Boudy Tjho
  29 december 2022 / 22:51

  Fijn om te weten dat het ook met heet water kan. Ik had altijd gehoord dat het zo rond 3 0/ 40 graden moest zijn. En met groene zeep.

  • Thea Bod
   Auteur
   4 januari 2023 / 11:50

   Ik heb het jarenlang ook op een niet zo handige manier gedaan. Met heet water werkt echt goed, gewoon proberen en dan zul je zien dat het werkt. Succès !

 6. Alja Eskes
  23 april 2023 / 13:00

  Hallo Thea,
  Ik ben nu voor de eerste keer wol aan het wassen om te gaan spinnen. Er zitten toch nog best veel strootjes in het vacht… Krijg ik dat er met kaarden uit?

  • Thea Bod
   Auteur
   26 april 2023 / 10:16

   Het blijft veel werk om strootjes uit de wol te halen ook als je gaat kaarden. Mijn advies is haal zoveel mogelijk strootjes e.d. voor het wassen eruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *