Hoe maak je met een wolkraal een tricot poppenhoofdje ?

Toen ik begon met het maken van seizoentafelfiguren en dus een tricot hoofdje moest maken, deed ik dat met buistricot en vulwol. Zeker als je pas begint met het maken van viltfiguren is het lastig om een mooi rond hoofdje te maken. Daar moet je veel voor oefenen. Sinds een aantal jaren zijn er wolkralen/viltballetjes op de markt waarmee jij op een simpele manier een mooi rond tricot hoofdje kunt maken. Wil jij ook weten hoe jij van een wolkraal/ wol balletje een tricot poppenhoofdje kunt maken, lees snel verder.

Voor- en nadelen van een wolkraal/viltballetje

Voordelen : snel en simpel een mooi rond tricot hoofdje maken.

Nadelen : de wolkralen/viltballetjes komen uit Nepal dus minder duurzaam dan als je een tricot hoofdje maakt met buistricot en schapenwol afkomstig uit Nederland.

Hoe maak je met een wolkraal een tricot poppenhoofdje

Wat heb je nodig voor het maken van een tricot hoofdje met wolkralen ?

 • wolkralen/viltballetjes
 • poppentricot
 • afbindgaren
 • spelden met blauwe en rode kop
 • aquarelpotoden
 • naaigaren of borduurzijde

Hoe maak je een ogenlijn op een tricot poppenhoofdje met wol kralen/wol balletjes ?

Neem een sterke afbinddraad en begin met aanhechten op een “oor “aan de zijkant. Wikkel de afbinddraad 2 keer rondom de wolkraal en zet vast en hecht af. En klaar is je ogenlijn. Naai van het poppentricot een kokertje en keer om en stop de wolkraal in het kokertje en bind de hals af. De bovenkant kun je dicht rijgen met een klein stiksteekje en afbindgaren. Trek de draad stevig aan en hecht af. De bovenkant hoeft niet helemaal dicht gemaakt te worden. Er komen nog haren of een mutsje/hoedje op.

Hoe maak je een gezicht op een tricot hoofdje met wolkraal/wol balletje?

Dit doe je op dezelfde manier als je een hoofdje maakt met buis tricot en vul wol. Bepaal met 2 blauwe en 1 rode knopspeld de plaats van de ogen en mond. Zorg ervoor dat de naad van het poppentricot precies in het midden aan de achterkant van het hoofdje loopt !

Haal de speld er uit aan de voorkant en steek met een lange afbinddraad in het gaatje naar achteren. Laat de draad voor en achter hangen. Begin opnieuw aan de voorkant en steek de draad opnieuw in de draad en steek net naast het vorige gaatje weer naar achteren. Maak op deze manier ook het andere oog. Je hebt nu 2 keer 2 draden hangen aan de achterzijde. Je kunt ze per 2 afhechten of alle 4 dragen tegelijktijd. Kijk bij het afhechten van de draden dat beiden ogen even diep weggetrokken worden. Anders kijkt je viltpopje scheel ;-))

Lees ook :

Beginnersgroep voor de seizoentafel

Hoe maak je een tricot poppenhoofdje ?

Volg jij mij al op Pinterest voor een dagelijkse dosis inspiratie rondom de seizoenentafel ?

Pin voor later :

Volg:
Delen:

1 Reactie

 1. Nicole Orriëns
  20 september 2022 / 08:42

  Wat handig dat zulke wolkralen kant en klaar te koop zijn. Dat maakt het proces zeker een stukje makkelijker. Dankjewel voor de fijne uitleg! Ik vind het resultaat erg leuk. Grappig hoe drie kraaltjes een gezichtje vormen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *