Februari is een lastige maand voor de seizoenentafel. Het kan immers vriezen maar het kan ook van dat saaie mistige regenachtige kwakkel weer zijn. En daarom geef ik je 7 tips waar je mee aan de slag kunt voor jouw eigen seizoenentafel.
Tip 1. Aankleding van de seizoenentafel
Decoratiedoeken in de kleuren wit, blauw en bruin staan prachtig op de seizoenentafel in de maand februari. Wit gebruik je als achtergrond voor de heldere luchten, maar ook als ondergrond als er sneeuw ligt. Lichtblauw gebruik je als achtergrond kleur voor de ijzige koude lucht. Bruin gebruik je als ondergrond voor de aarde , als er geen sneeuw ligt. De bruine decoratiedoek gebruik je ook als een holletje . Omdat het nog koud is, slapen de wortelkindjes dan nog onder de aarde.

Tip 2. Waarom je toch een winter seizoenentafel kunt maken, ook als er geen sneeuw ligt
Ik vind dat je best een winter tafel kunt maken ook als er geen sneeuw ligt. Gewoon doen, je geeft jouw kinderen op deze manier wel een beeld mee hoe een winter eruit kan zien. Je kunt vertellen wat jij als kind in de winter allemaal deed. En vertel je kind hoe een winters landschap eruitziet en welke dieren er in de winter leven. Je kunt dit beeld versterken door samen mooie prentenboeken te lezen over de winter. Koning Winter staat ook prachtig op een bruine ondergrond als het buiten geen winter is.
Tip 3. Maria Lichtmis
Maria Lichtmis op 2 februari is het laatste lichtfeest en daarmee sluiten we de donkere Kerstperiode af. Het is het feest van het steeds sterker wordende daglicht. Thuis kun je drijfkaarsjes laten drijven in een mooie glazen schaal. Op school worden vaak alle kaarsresten verzameld en daar worden dan nieuwe kaarsjes van gemaakt. De juf/meester gaat deze aansteken buiten bij de eerste groene puntje die boven de aarde uitsteken.

En vergeet niet om pannenkoeken te bakken, dat hoort echt bij Maria Lichtmis.

Tip 4. Gebruik iets uit de natuur
De natuur heeft in februari ook nog wel wat moois te bieden. Denk daarbij aan Judaspenning of kale uitgebloeide bloemen, die laatste geven vaak prachtige silhouetten. En kale takken en veren kun je ook gebruiken als decoratie op de seizoenentafel.

Tip 5. Koning Winter
Koning Winter uit het boek Olle’s Skitocht verdient zeker nog een plekje op de seizoenentafel in de winter. Zet Koning Winter op een verhoging , daardoor krijgt deze de status van een echte koning die over zijn winterrijk heerst. Een verhoging maak je door een dik boek of iets anders onder een decoratiedoek te leggen.

Tip 6. Sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes zijn de eerste bloemenkinderen die vaak verschijnen aan de aarde. Wist je dat ze met hun vrolijke klinkende belletjes de lente aankondigen ?

Tip 7. Winterboeken om voor te lezen en om naar te kijken
Met een mooi prentenboek op de seizoenentafel maak je al snel een mooi winter tafereel. Natuurlijk kun je deze boeken ook voorlezen aan je kinderen. Olle’s skitocht is een prachtig prentenboek, dat het heel goed doet in een winterachtig decor. Kan ik er ook nog bij is ook zo’n mooi prentenboek wat het goed doet als decoratie op de seizoenentafel. Maar ook een fijn boek om voor te lezen.

Wil je meer leren over het maken van je eigen seizoentafel ?
Meld je dan aan bij mijn FB groep maak je eigen seizoenentafel – begin bij de basis. Dit is een besloten groep uitsluitend voor beginners, waar jij met al je algemene vragen terecht kunt en ik help je graag.
Hoe maak je een tricot poppenhoofdje ?
Waarom een seizoenentafel zo belangrijk is
Pin voor later :


Oh, dat sneeuwvlokje popje! Wat een schatje is dat! Ik vind het allemaal weer prachtig!
Auteur
Ik ben altijd weer blij als ik de eerste sneeuwklokjes zie, dan weet ik dat de lente in aantocht is ;-))
Ja, ik heb daar ook best zin in…
Koning Winter en sneeuwklokjes vind ik een hele goeie voor de februari tafel. Die kun je combineren met elementen van sneeuw, maar ook zonder sneeuw.
Auteur
Ik ben het helemaal met je eens Anita,