7 Tips voor de seizoenentafel in januari

Lastig hè, de feestdagen achter de rug, de kerstboom weg en nu ? Wat moet je op de seizoenentafel zetten in januari ? Voor een seizoenentafel gelden geen regels, alles mag en kan. Een seizoenentafel moet groeien, net zoals jouw kinderen. In deze blog geef ik je 7 tips waarmee jij ook een seizoenentafel kunt maken die bij jou past.

Tip 1. Aankleding van de seizoenentafel in januari

Omdat we eerst driekoningen vieren kun je de donkerblauwe doeken die je gebruikt hebt voor de kerst gewoon laten hangen. Zodra je de driekoningen opgeruimd heb kun je witte, blauw of bruine decoratie doeken gebruiken in deze maand. De witte doek kun je gebruiken als achtergrond voor de heldere luchten, maar ook als ondergrond als er sneeuw ligt. Lichtblauw doet het goed als achtergrondkleur voor de ijzige koude lucht. Bruin kun je gebruiken als ondergrond als er geen sneeuw ligt. Je kunt er ook een holletje van maken voor de wortelkindjes die nog onder de aarde liggen te slapen. 

Tip 2. Laat de drie koningen op de seizoenentafel binnenwandelen

Op 6 januari beginnen we met het eerste jaarfeest met drie koningen op de seizoenentafel. Op Vrije scholen wordt een driekoningenbrood gebakken en het kind dat dan de boon vindt mag de hele dag koning zijn.

Heb je nog geen driekoningen seizoentafelfiguren maak dan samen met je kind mooie kroonlichtjes. En wat denk je van een mooie transparant maken in de kerstvakantie ?

De seizoenentafel in januari
De seizoenentafel in januari

Tip 3. Het is tijd voor Koning winter

Ik ben altijd blij met het nieuwe jaar en natuurlijk ook dat het iedere dag weer wat lichter wordt. En dan is het natuurlijk tijd voor Koning Winter, Echt een een koninklijk figuur die niet mag ontbreken op jouw seizoenentafel, ook als er geen sneeuw ligt.

De seizoenentafel in januari
De seizoenentafel in januari

En als er dan geen sneeuw ligt vraag jij je af ? Ja ik zou gewoon koning winter op de Seizoenentafel een plaatsje geven , maar dan met een donkerbruin decoratiedoek als ondergrond. En als er dan toch een keer echte sneeuw ligt , gebruik je natuurlijk een mooie witte doek als ondergrond.

Tip 4. Sneeuwklokjes bloeien in januari

Ik hou van bloemenkinderen op de seizoenentafel . En in januari zie je vaak al de eerste groene topjes van de sneeuwklokjes uit de grond komen. Heel teer maar toch sterk trotseren ze vaak kou en sneeuw. Sneeuwklokjes zijn voor mij echt de eerste lentebodes in de tuin. Het schijnt dat de winter akoniet nog eerder bloeit maar die is helaas uit mijn tuin verdwenen.

De seizoenentafel in januari

Tip 5. Gebruik de natuur als inspiratie

Ook in januari kun je in de natuur nog mooie dingen vinden. Denk aan judaspenning, met zijn doorschijnende zaaddozen. En wat denk je van uitgebloeide bloemen die vaak een prachtig silhouet hebben en zo een mooie achtergrond vormen.

Tips voor de seizoenentafel in januari

Tip 6. Winterboeken om te lezen en naar te kijken

Koning winter is gebaseerd op het verhaal Olle’s skitocht. Echt een mooi boek om naar te kijken maar ook zeker om samen met je kind te lezen. Mijn persoonlijke favoriet is Van herfst tot winter helaas niet meer leverbaar , maar wellicht in de plaatselijke bibliotheek.

Tip 7. Duurzame seizoentafelfiguren

. Je kunt alles wat je maakt je ieder jaar weer opnieuw kunt gebruiken en je bent dus duurzaam bezig. . Ik hoop dat ik je met deze blog een stukje op weg geholpen heb, en dat je nu inspiratie gekregen hebt voor jouw seizoenentafel voor de maand januari.

Wil je meer lezen, dan is het boek de seizoenentafel een aanrader, veel achtergrondinformatie en inspiratie.

Lees ook :

Narcis moeder met kinderen

De lente seizoentafel

Volg jij mij al op Pinterest voor een dagelijkse dosis inspiratie rondom de seizoenentafel ?

Pin voor later :

Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. Thea Bod
    Auteur
    29 december 2020 / 17:19

    Dank je wel Nicole, fijn om te lezen dat jij ze leuk vindt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *