7 Tips voor de seizoenentafel in januari

De kerstboom heb je misschien al opgeborgen, en nu sta je voor de vraag: wat zet je op de seizoenstafel in januari? Voor een seizoenstafel bestaan geen strikte regels; alles is toegestaan en mogelijk. Net als jouw kinderen moet een seizoenstafel groeien. In deze blog deel ik 7 tips waarmee jij een betoverende seizoenstafel kunt creërenvoor de maand januari die perfect bij jou past.

Tip 1. Aankleding van de seizoenstafel in januari

Als je drie koningen viert kun je de donkerblauwe decoratie doeken van de kerst gewoon laten hangen. Na drie koningen kun je witte, blauwe of bruinegebruiken. Wit kan dienen als achtergrond voor heldere luchten of als ondergrond bij sneeuw. Lichtblauw is ideaal als achtergrondkleur voor de ijzige koude lucht. Bruin kan fungeren als ondergrond in sneeuwloze tijden, en je kunt er zelfs een holletje van maken voor de wortelkindjes die nog onder de aarde liggen te slapen.

Tip 2. Laat de drie koningen op de seizoenstafel binnenwandelen

Op 6 januari begint het eerste jaarfeest met drie koningen op de seizoenstafel. Op vrije scholen wordt vaak een driekoningenbrood gebakken, waarbij het kind dat de boon vindt de hele dag koning(in) mag zijn. Als je geen driekoningen seizoentafelfiguren hebt, kun je samen met je kind prachtige kroonlichtjes maken. Je kunt natuurlijk ook in de kerstvakantie al een mooie transparant of tekening samen met je kinderen maken voor het eerste jaarfeest.

De seizoenentafel in januari
De seizoenentafel in januari

Tip 3. Het is tijd voor Koning winter

Met het nieuwe jaar en het toenemde licht is het tijd voor Koning Winter. Dit koninklijke figuur mag niet ontbreken op jouw seizoenstafel, zelfs als er geen sneeuw ligt. Bij gebrek aan sneeuw kun je Koning Winter toch een ereplek geven met een donkerbruin decoratiedoek als achtergrond. Bij echte sneeuw gebruik je natuurlijk een prachtige witte decoratieoek.

De seizoenentafel in januari
De seizoenentafel in januari

Tip 4. Sneeuwklokjes bloeien in januari

Bloemenkinderen op de seizoenstafel zijn altijd betoverend. In januari steken vaak de eerste groene puntjes van de sneeuwklokjes boven de grond uit. Heel fragiel maar sterk trotseren ze kou en sneeuw. Sneeuwklokjes zijn voor mij de eerste boodschappers van de lente in de tuin. Vergeet niet dat de winterakoniet mogelijk nog eerder bloeit, maar die is helaas uit mijn tuin is verdwenen.

De seizoenentafel in januari

Tip 5. Gebruik de natuur als inspiratie

Zelfs in januari kun je in de natuur prachtige elementen vinden. Denk aan judaspenning, met zijn doorschijnende zaaddozen. En wat denk je van uitgebloeide bloemen die vaak een prachtig silhouet hebben en zo een mooie achtergrond vormen.

Tips voor de seizoenentafel in januari

Tip 6. Winterboeken om te lezen en te bewonderen

Het verhaal van koning winter is gebaseerd op het verhaal Olle’s skitocht. Echt een mooi boek om naar te kijken maar ook zeker om samen met je kind te lezen. Mijn persoonlijke favoriet is Van herfst tot winter helaas niet meer leverbaar , maar wellicht beschikbaar in de plaatselijke bibliotheek.

Tip 7. Duurzame seizoenstafelfiguren

Maak seizoentafelfiguren die je elk jaar opnieuw kunt gebruiken, waardoor je duurzaam bezig bent. Ik hoop dat deze blog je een stukje op weg heeft geholpen en dat je nu vol inspiratie zit voor jouw seizoenentafel in januari.

Wil je meer lezen? Dan is het boek seizoenentafel een aanrader, veel achtergrondinformatie en inspiratie.

Lees ook :

Narcis moeder met kinderen

De lente seizoentafel

Volg jij mij al op Pinterest voor een dagelijkse dosis inspiratie rondom de seizoenstafel ?

Pin voor later :

Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. Thea Bod
    Auteur
    29 december 2020 / 17:19

    Dank je wel Nicole, fijn om te lezen dat jij ze leuk vindt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *