Ostheimer decoratiedoeken op de seizoentafel

Al ruim 25 jaar maak ik seizoentafelfiguren en hoog op mijn verlanglijstje stonden de Ostheimer decoratiedoeken  voor op de seizoenstafel.   

Maar ja, je weet de Ostheimer decoratiedoeken zijn duur, en had ik ze wel echt nodig ?  Er zijn in het leven natuurlijk veel belangrijkere zaken dan een stel lappen voor op de seizoentafel. Omdat de hele set decoratiedoeken lang niet leverbaar was, bleef het op mijn verlanglijstje staan, Totdat ik een mail ontving dat ze weer beschikbaar waren, en toen vond ik dat ik ze verdiend had. 

Flanellen lappen op de seizoenstafel

Lang geleden begon ik met 3 kuikentjes van vilt op een houten bord van Xenos in de vensterbank. En dat was mijn seizoentafel.

Later kwamen daar flanellen lappen bij , die ik telefonisch bestelde bij bij Anneleentje poppenmaakpost ( internet bestond nog niet. Ik bestelde de lappen uit een catalogus met een prachtig logo daarop. Helaas niet bewaard , jammer dat ik jou het mooie logo niet kan laten zien.

Wat ik als jonge moeder zo fijn vond, is dat je gewoon s’avonds kon bellen en kon overleggen. Mijn kinderen hadden altijd de gewoonte dat als ik zat te bellen , ze begonnen te blèren zodat ik geen fatsoenlijk gesprek meer kon voeren. Bellen ging in die tijd nog gewoon met een telefoon met snoer , dus even weglopen bij je kinderen was lastig. Hieronder zie je een foto van mijn flanellen lappen die ik nog steeds gebruik.

Flanellen lappen op de seizoenstafel
Flanellen lappen op de seizoentafel

Ostheimer decoratiedoeken in de praktijk

De hele set Ostheimer decoratie doeken bestaat uit de volgende kleuren :

Ostheimer decoratiedoeken op de seizoentafel
Ostheimer decoratiedoeken geel op de seizoentafel

Gele decoratiedoeken : de bovenste kleur is goudgeel en is mooi, de onderste kleur is geelgroen en vind ik minder.

Ostheimer decoratiedoeken roze op de seizoentafel
Ostheimer decoratiedoeken roze op de seizoentafel

Roze decoratiedoeken: in de praktijk weinig gebruikt, alleen bij dit Pinksterbruidspaar

Ostheimer decoratiedoeken bruin op de seizoentafel
Ostheimer decoratiedoeken bruin op de seizoentafel

Bruine decoratiedoeken : zijn echt mooie kleuren en worden in de praktijk veel gebruikt, o.a bij Moeder Aarde en ook bij deze nachtvlinder

Ostheimer decoratiedoeken op de seizoentafel
Ostheimer decoratiedoeken oranje op de seizoentafel

Oranje decoratiedoeken : deze kleuren zijn het voor mij net niet, ze matchen niet echt bij mijn seizoentafelfiguren. In de praktijk alleen gebruikt bij Sint Jan.

Ostheimer decoratiedoeken blauw op de seizoentafel
Ostheimer decoratiedoeken blauw op de seizoentafel

Blauwe decoratiedoeken : Mooie kleuren , in de praktijk gebruikt voor dit korenbloem seizoentafelfiguur

Ostheimer decoratiedoeken op de seizoentafel
Ostheimer decoratiedoeken groen op de seizoentafel

Groene decoratiedoeken : ik vind de kleuren echt tegenvallen, en dat vind ik jammer omdat juist groen op de seizoentafel veel gebruikt kan worden. De onderste kleur op de foto hierboven heb ik echt nog nooit gebruikt, de middelste kleur gebruik ik wel eens , maar vind ik niet zo mooi. De bovenste kleur kun je zien onder dit primula bloemenkind

Ostheimer decoratiedoeken op de seizoentafel
Ostheimer decoratiedoeken op de seizoentafel

Paarse decoratiedoeken : echt mooie kleuren in de praktijk gebruikt voor dit lavendelpopje

Voor- en nadelen decoratiedoeken

Voordelen :

 • Met de doeken kun je eenvoudig op jouw seizoentafel lucht, water en gras/zand maken.
 • De doeken hebben een open structuur en daarom kun je kleuren over elkaar heen gebruiken.
 • Het hele jaar te gebruiken, er zijn kleuren voor ieder seizoen.
 • De doeken zijn licht transparant, voor een raam zorgt dat voor een een mooie lichtinval.
 • Omdat de doeken vrij licht zijn kun je ze makkelijk plooien .

Nadelen :

 • Het zijn dure doeken
 • De doeken zijn teer en kwetsbaar
 • Ik vind niet alle kleuren mooi *
 • Niet geschikt voor kinderen **

Conclusie seizoenentafel decoratiedoeken :

Even voor de duidelijkheid , in dit blog gaat het over mijn mening. Ik vind sommige kleuren* echt niet mooi en gebruik ze ook niet in de praktijk. Ik ben geen stylist of kleurendeskundige maar maak al wel heel erg lang seizoentafelfiguren.

Ergens las ik dat je met de doeken lekker kon spelen in de hut of poppenhuis. Eerlijk gezegd vind ik deze doeken niet geschikt voor kinderen** Ja, ik weet dat er natuurlijk ook kinderen zijn die overal heel voorzichtig mee spelen, ik zou ze niet aan mijn kinderen gegeven hebben om mee te spelen.

Wil je de hele set doeken toch kopen, gewoon doen, omdat smaken natuurlijk verschillen. Nu ik de decoratiedoeken ruim 2,5 jaar in gebruik heb, zou ik met de kennis van nu een beperkt aantal kleuren kopen. De bruine , de bovenste blauw en de lila, en de rest niet. Ik gebruik mijn flanellen lappen die ik lang geleden kocht ook nog regelmatig. Op de plaatselijke markt of stoffenwinkel kun je ook vaak coupons vinden voor weinig, of zelf lappen verven is ook nog een idee !

Gebruik jij decoratiedoeken op de seizoentafel ?

Lees ook :

Hoe maak je een tricot poppenhoofdje ?

Pin dit artikel op Pinterest voor later :

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. 2 augustus 2017 / 15:19

  Prachtige kleuren, daar word je blij van. Bedankt voor de uitleg wanneer je welke kleur precies gebruikt.
  Mijn seizoenstafel staat op dit moment een beetje op een laag pitje, hoop het over een tijdje weer op te pakken.
  Ik vind het veel te leuk. Groetjes Anita

 2. 3 augustus 2017 / 05:34

  waar heb jij de doeken vandaan ik hebwel wat kleuren maar niet zoveel en ben een beetje uitgekeken op mijn doekies Ik blijf het leuk vinden om een seizoenstafel te maken

 3. 3 augustus 2017 / 12:12

  Ik heb ze van Regenboogschaap @Albèrtje, maar die hadden maar 1 set geleverd gekregen en die heb ik nu. De complete set was overal uitverkocht maar ik zie de enkele doeken nog wel bij verschillende websites, even googelen op decoratiedoeken Ostheimer en dan zie je waar ze nog te koop zijn.

  Groet Thea

 4. Gracia
  8 augustus 2017 / 11:23

  Nu was ik toch ook al daarmee bezig, een echt mooie set doeken voor de seizoenstafel, al een tijdje, en getriggered door jouw bericht nog maar weer eens goed gekeken. Deze zijn mooi. Maar zijn dat nu dezelfde als deze van Kinderkram? https://www.waldorf-toys.com/Kinderkram-decoratiedoeken-alle-18-kleuren
  Ik heb het idee dat de kleuren net iets anders zijn.
  Ik twijfelde nog over zijden doeken van Livipur, maar ik vind de structuur van deze toch mooier.

 5. 8 augustus 2017 / 12:20

  @ Gracia , ik denk dat het dezelfde doeken zijn, altijd moeilijk om de juiste kleuren weer te geven op een beeldscherm. Mijn doeken zijn ruim 90 bij 90 cm en waren € 119,- die van Kinderkram zijn dus veel goedkoper. Mijn doeken zijn mooi van kleur maar erg los geweven, dat is mooi omdat je ze over elkaar kunt gebruiken, maar vind ze niet erg sterk.
  Groet Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *