Maria Lichtmis op de seizoenstafel

In de wereld van de antroposofische vrije school vormt de seizoenstafel een belangrijk en betekenisvol element in het ritme van het jaar. Een moment waarop we ons kunnen verbinden met de natuurlijke cyclus van de jaargetijden in het jaar. Maria Lichtmis, een dag die traditioneel gevierd wordt op 2 februari, is zo’n speciaal moment. Ik neem je mee in de wereld van de seizoenstafel voor Maria Lichtmis en laat jou ontdekken hoe jij deze op een eenvoudige, duurzame manier kunnen creëren.

Antroposofische achtergrond

Binnen de antroposofie, ontwikkeld door Rudolf Steiner, wordt de seizoenstafel beschouwd als een manier om ons bewustzijn af te stemmen op de ritmes van de natuur . Het is een zichtbare weergave van de veranderendingen die elk seizoen met zich meebrengt. Maria Lichtmis markeert het keerpunt tussen de winter en de lente, en de seizoenstafel weerspiegelt deze overgang.

Duurzaamheid op de seizoenstafel

Een belangrijk aspect van de antroposofie is het streven naar duurzaamheid en respect voor de natuur. Bij het creëren van een seizoenstafel voor Maria Lichtmis vind ik het belangrijk om duurzame keuzes te maken. Denk aan het gebruik van natuurlijke materialen, herbruikbare decoraties die je ieder jaar opnieuw kunt gebruiken. Door bewust te kiezen voor duurzame elementen, draag je bij aan het behoud van de natuur.

Hoe maak je een simpele seizoentafel voor Maria Lichtmis 

  1. Basis: Begin met een eenvoudige houten tafel of plank als basis. Dit natuurlijke materiaal symboliseert de verbinding met de aarde en vormt een neutrale achtergrond voor de seizoensgebonden elementen.
  2. Seizoenssymbolen: Sneeuwklokjes zijn een klassiek symbool voor Maria Lichtmis. Plaats een klein boeket van deze vroege lentebloemen op de tafel. Ze staan voor en herinneren ons aan de belofte van warmere dagen.
  3. Lekker eten : Maria Lichtmis staat ook bekend als pannenkoekendag. Voeg een culinair tintje toe aan de tafel door op deze dag lekkere pannenkoeken te bakken samen met je kinderen. De pannenkoeken staan voor de zon en de overgang van de winter naar de lente.
  4. Licht : In de Antroposofie is licht een belangrijk symbool. Plaats enkele drijfkaarsjes in een kom water. Dit licht symboliseert de toenemende kracht van de zon en brengt een warme, serene sfeer op de tafel. Ik kreeg hele oude druipkaarsen en daar heb ik drijfkaarsjes van gemaakt in een lege notendop. Toch lekker duurzaam bezig.

Maria Lichtmis vieren op school

Op de vrije school van mijn kinderen vierden we Maria Lichtmis. Juffie verzamelde kaarsenresten en maakte daar samen met de kinderen nieuwe kaarsjes van. Die werden vervolgens aangestoken en buiten in de aarde aarde geplaatst om zo de wortelkindjes wakker te maken. Maria Lichtmis is niet zo’n heel bekend feest. Toch is het fijn om stil te staan bij het feit dat de donkere tijd voorbij is en dat het daglicht steeds sterker wordt.

 Lees ook :

Waarom een seizoenentafel zo belangrijk is voor kinderen ?
De lente seizoentafel

Volg je mij al op Pinterest voor een dagelijkse dosis inspiratie rondom de seizoenstafel ?

Volg:
Delen:

3 Reacties

  1. 7 februari 2019 / 10:47

    Wat mooi om op die manier het feit dat het weer langer licht wordt te vieren. Ik kende Maria Lichtmis nog helemaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *