Lucia op de seizoenstafel

Sankta Lucia, een typisch Zweeds lichtfeest, wordt elk jaar op 13 december gevierd en markeert het begin van de kerstperiode in Zweden. Dit feest vertoont soms gelijkenissen met oude midwinterlichtfestivals die lang geleden werden gevierd.

Het Luciafeest op de vrije school

Op de vrije school van mijn kinderen werd het Luciafeest aanvankelijk niet uitbundig gevierd. Dat veranderde toen een groep ouders in de kleuterklas het idee opperde om het te vieren als verjaardagscadeau voor de kleuterjuf, die op 5 december jarig was en normaal gesproken een cadeau kreeg. De juf kreeg een kroon opgezet met echte brandende kaarsen terwijl ze voorzichtig door de klas liep. Het was betoverend, de bewondering in de ogen van de kleintjes en hun ouders was voelbaar.

Lucia de koningin van het licht  op de seizoenstafel

Lucia, de koningin van het licht, kan een betoverend middelpunt worden op jouw seizoenstafel. Maak eenvoudig een Lucia-figuur door een bestaand ontwerp te gebruiken en haar te kleden in een witte jurk. Met een rood lint om haar middel en een groene kaarsenkrans op haar hoofd, creëer je een prachtige figuur die de geest van het Luciafeest belichaamt.

Lucia op de seizoenentafel
Lucia op de seizoenstafel

Zweedse lussekatter of Zweedse saffraanbroodjes

Geen Luciafeest is compleet zonder de traditionele Zweedse lussekatter of saffraanbroodjes. Hoewel ik moet bekennen dat ik ze zelf nog nooit heb gebakken, heb ik wel eens het genoegen gehad ze te proeven tijdens een schoolactiviteit. De verrukkelijke smaak blijft in mijn herinnering hangen, en wie weet waag ik me er ooit aan om ze zelf te bakken.

Zweedse lussekatter of saffraanbroodjes voor het Lucia feest.
Afbeelding van jlbrundin0 via Pixabay

Meer weten over het Luciafeest ?

Ben jij nog niet bekend met het Luciafeest, en denk je wat is dat voor een feest ? Kijk dan naar deze video
Luciafeest voor dummies.

Heb jij hulp nodig om te beginnen met jouw seizoenentafel ?

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken bij het maken van jouw eigen seizoenstafel ? Vind je het lastig om het in je eentje te doen, weet je niet welke figuren bij welk jaarfeest horen ? Word dan lid van mijn Facebookgroep, deze is uitsluitend voor beginners en ik help je graag.

https://www.facebook.com/groups/MaakJeEigenSeizoentafel

Lees ook :

Waarom een seizoenentafel zo belangrijk is voor kinderen ?

Wortelkindertjes op de seizoentafel

Volg je mij al op Pinterest voor een dagelijkse dosis inspiratie rondom de seizoenentafel ? Doe het vandaag nog, voordat je het vergeet !

Pin voor later :

Lucia feest op de seizoenentafel
Luciafeest op de seizoenentafel
Volg:
Delen:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *