Hoe maak je een advent seizoenentafel ?

De adventsperiode begint vier zondagen voor Kerst en duurt tot Kerstavond. Vaak heb je Sinterklaas nog staan en hoe maak je dan ook nog een advent seizoenentafel ? In deze blog geef ik je 5 tips om op een simpele manier en in alle rust jouw jouw seizoenentafel kunt aankleden voor de Advent.  

Tip 1. Hou de seizoenentafel eenvoudig 

De adventsperiode is een tijd van bezinning. Het is winter en de natuur en de dieren houden een winterslaap. Laat jij je meeslepen door de december drukte of neem jij tijd voor jezelf en jouw kinderen ? Het is ook de tijd van verwachting en daarom is het goed om de seizoenentafel eenvoudig te houden.

Tip 2. Opbouw van de advent tafel 

Begin met het zoeken naar een geschikte plek voor je kerststal. Kleed deze plek aan met een mooie blauwe doek. Op die doek kun je iedere dag een sterretje van karton of wol vilt plakken. En natuurlijk voor de eerste en andere advent zondagen mooie kaarsen

Tip 3. Eerste advent zondag het mineralenrijk

De eerste zondag voor de advent staat voor het mineralenrijk. Je kunt hiervoor mooie mineralen, kristallen of trommelsteentjes gebruiken. Met een kaarsje erbij en een mooie kaart heb je snel een eenvoudig advent tafel in huis.

Het eerste licht van Advent is het licht van stenen.
Stenen die leven in kristallen, schelpen en botten *

Eerste advent zondag het mineralenrijk
Hoe maak je een advent seizoenentafel ?

Tip 4. Tweede advent zondag het plantenrijk

De tweede advent zondag is voor het plantenrijk. Je kunt de seizoenentafel aankleden met wat stukjes mos, een groen dennentakje. Op mijn seizoenentafel ligt een klein luchtplantje , omdat ik daar van hou.

Het tweede licht van Advent is het licht van planten.
Wortels, stengel, blad, bloem en vrucht waardoor wij leven en groeien *

Tweede adventzondag het plantenrijk
Hoe maak je een advent seizoenentafel ?

Tip 5. Derde advent zondag het dierenrijk

De derde advent zondag is voor het dierenrijk. Het landschap komt tot leven doordat verschillende dieren van wol vilt, hout of bijenwas er hun plaats zullen nemen.

Het derde licht van Advent is het licht van de dieren.
Dieren van boerderij, veld, bos, lucht en zee.
Allen wachten zij op de grote geboorte *

Derde Adventzondag het dierenrijk
Hoe maak je een Advent seizoenentafel ?

Tip 6. Vierde advent zondag het mensenrijk

In de vierde advent week bereiken Maria en Jozef en het ezeltje langzaam de stal . Tijdens de advent is het leuk om samen met je kinderen Maria en Jozef een tocht door je huis te laten maken en iedere dag een stukje dichter bij de stal te laten komen. Het boek Vierde advent zondag het mensenrijk.

Hoe maak je een advent seizoenentafel ?

Tip 7. Budgetvriendelijke advent seizoenentafel

Heb je weinig budget, in deze dure decembermaand en wil je toch een advent tafel ? Ik geef een aantal budgetvriendelijke alternatieven. Zodat jij ook samen met je kinderen kunt genieten van een mooie advent seizoenentafel.

Heb jij hulp nodig om te beginnen met een seizoenentafel ?

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken bij het maken van jouw eigen seizoenentafel ? Vind je het lastig om het in je eentje te doen, weet je niet welke figuren bij welk jaarfeest horen ? Word dan lid van mijn Facebookgroep, ik help je graag ! https://www.facebook.com/groups/MaakJeEigenSeizoentafel

Lees ook :

Hoe maak je een tricot poppenhoofdje ?

Koning winter op de seizoenentafel

Volg jij mij al op Pinterest voor een dagelijkse dosis inspiratie rondom de seizoenentafel ? Doe het vandaag nog, voordat je het vergeet !

Wat staat er op jouw advent seizoenentafel ?

Pin voor later :

Pinterest pin tips voor de seizoentafel
Tips voor de advent seizoentafel

Volg:
Delen:

7 Reacties

 1. 4 december 2018 / 09:40

  De adventsboom komt weer ergens te staan,
  En de kerststal zodra klaas weg is . Altijd mooi de tijd van verwachten

 2. 13 december 2022 / 13:31

  Dankjewel voor de inspiratie en de budgetvriendelijke en fijne tips! Ook als je niet handig bent, is dit tenminste een optie.

  • Thea Bod
   Auteur
   12 december 2023 / 18:21

   Ja we hebben het al zo druk en dan denk ik dat eenvoud veel rust geeft.

 3. 11 december 2023 / 12:00

  IK doe eigenlijk niks met advent en kerst, behalve heel veel kaarsjes branden en lichtslingers neerleggen of ophangen. O en huisjes, winterhuisjes. Je blog vind ik heel leuk. Toen de kids klein waren deed ik er veel aan. Waarom nu niet. Tsss, misschien ie het gewoon een seizoen.

  Ik volg je nu op Pinterest!

  • Thea Bod
   Auteur
   12 december 2023 / 18:23

   Ik herken je reactie, toen mijn kinderen klein waren deed ik er ook veel aan. Inmiddels zijn ze volwassen en doe ik helemaal niet meer aan Kerst ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *