Hoe maak je een tricot poppenhoofdje ?

Hoe maak je een tricot poppenhoofdje ? Allereerst heb je natuurlijk de juiste materialen nodig.  En als je dan de juiste materialen hebt, kun je beginnen. Toen ik ruim 25 jaar geleden begon met het maken van seizoentafelfiguren vond ik het best moeilijk om mooie hoofdjes te maken. Bij mij werden de hoofdjes niet echt mooi rond, het waren meer langwerpige hoofdje.

Hoe begin je met het maken van een hoofdje ?

  • Zorg dat je alle materialen klaar hebt liggen
  • Knip buisverband en poppentricot op de juiste maat
  • Pluis de wol goed uit
  • Centimeter, naald en afbindgaren bij de hand

Werkwijze tricot poppenhoofdje

  • Maak van het buisverband een kokertje en naai 1 kant vast met een stiksteekje en  draai het kokertje om .
  • Vul het kokertje stevig op met kleine plukjes uitgeplozen wol
  • Meet met een centimeter de juiste grootte van de hoofdje, ik meet van nek tot nek, dus over het hoofd heen.
  • Als je de juiste grootte hebt, bind je het af met een sterke draad en hecht af. Laat vooral een reststukje hangen, dat heb je straks nog nodig.
Hoe maak je een tricot poppenhoofdje
Hoe maak je een tricot poppenhoofdje

Hoe maak je een ogenlijn voor een poppenhoofdje ?

Zoek echt het midden van het hoofdje op en maak daar de ogenlijn. Ik hecht stevig aan op het oor en draai de draad 1,5 of 2 keer rond om het hoofdje en zet de draad weer vast op het oor.

Hoe maak je een hoofdje in poppentricot ?

Hoe maak je een tricot poppenhoofdje
Hoe maak je een tricot poppenhoofdje

Vouw het poppentricot in de lengte dubbel en naai een kokertje met een stiksteekje. Zorg dat het kokertje strak om het hoofdje past, anders krijg je heel veel rimpels en dat wil je niet. Stop het hoofdje van bovenaf in het kokertje en zorg dat de naad precies in het midden achter zit. werk de bovenkant netjes af. Ik werk de bovenzijde van het hoofdje af , door rondom stiksteekjes te maken , dan trek ik de poppentricot bij elkaar en hecht af. Omdat het hoofdje toch bedekt word met een mutsje of haren zie je dit niet. En vergeet niet om het nekje af te binden, met zo weinig mogelijk plooien aan de voorkant .

Hoe maak je een tricot poppenhoofdje

Hoe maak je de ogen en mond ?

Gebruik 2 blauwe/zwarte en één rode knopspeld en bepaal daarmee de plaats van de ogen en de mond. De afstand van de ogen tot de mond moet een driehoek vormen. De ogen maak je precies op de ogenlijn.

Ik begin aan de voorkant van het hoofdje met een lange draad de oogjes door te pitten. Ik steek dus vanaf de voorkant dwars door het hoofd naar achteren. Laat de lange draad hangen en steek de draad aan de voorkant opnieuw in de naald en steek nogmaals door het hoofd naar achteren. Je hebt nu aan de achterkant 2 draden hagen. Je maakt het andere oog precies op dezelfde manier en dan heb je aan de achterkant vier losse draden hangen.

Trek de draden per oog sevig aan en knoop ze op het achterhoofd vast. Steek de draden weg en hecht af. Kleur het gezicht in met aquarel potloden of andere kleurpotloden. Ik maak altijd bruine ogen , alleen Koning Winter krijgt donkerblauwe ogen. Wees voorzichtig met het inkleuren van het gezicht, het is al gauw teveel, en zorg voor scherpe punten aan je potloden. Wangen kleur ik in met een rood bijenwas blok krijtje op een doekje en daar wrijf ik mee over de wangen. .

Ik borduur geen ogen en mond, maak geen kin lijn en ook geen neusjes !

Atelier JMG heeft een instructievideo gemaakt en Atelier Pipilotta heeft een handleiding met foto’s gemaakt.

Lees ook :

Welke materialen heb je nodig voor het maken van een tricot poppenhoofdje

Hoe was je een schapenvacht ?

Heb je nog vragen hierover ? Stel ze gerust in een reactie !

Pin voor later :

Hoe maak je een tricot poppenhoofdje
Hoe maak je een tricot poppenhoofdje
Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. Thea Bod
    Auteur
    14 februari 2020 / 20:51

    Ik hoop dat het duidelijk is met mijn uitleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *