Wat heb je nodig voor een tricot poppenhoofdje ?

Toen ik jaren geleden begon met het maken van seizoentafelfiguren,  wist ik helemaal niet wat ik nodig had voor het maken van een tricot poppenhoofdje. Ik vond het eerlijk gezegd ook best moeilijk. Ik praat over de tijd dat internet nog niet bestond, en ik op poppencursus ging.

Ik begon ooit met het boek bloemenfiguren van vilt uit elk seizoen. Het boek is nu helaas niet meer te koop, maar misschien nog wel in de bibliotheek te leen. ik hou van deze eenvoudige patronen en gebruik ze dan ook nog regelmatig.

Welke materialen heb je nodig voor een tricot hoofdje ?

Wat heb je nodig voor het maken van een hoofdje voor een antroposofische seizoentafelfiguur.
Welke materialen heb je nodig voor het maken van een tricot poppenhoofdje
 • Goede vulwol
 • Poppentricot
 • Buisverband of ondertricot
 • Afbindgaren
 • Spelden, naalden, schaar
 • Aquarel potloden voor ogen en mond
 • Centimeter

Buis verband of onder tricot ?

Toen ik begon met het maken van poppen was het gebruikelijk dat je onder tricot of oude t – shirts  gebruikte. Tegenwoordig werk ik alleen nog maar met buisverband , vind ik veel gemakkelijker.

Tricot buis verband

In diverse maten te koop, en een simpele manier om hoofdjes te maken. 

 •  Breedte 1,5 cm hoofdje tot 6 cm.
 • Breedte 2 cm hoofdje 6-10 cm.
 • Breedte 3 cm hoofdje 10-15 cm
 • Breedte 4 cm hoofdje 15- 20 cm

Waarom is goede vul wol zo belangrijk ?

Het hoofdje geeft de uitstraling aan  jouw  seizoentafelfiguur en daarom is het belangrijk om dit goed te maken.  Ik gebruik al jaren mijn eigen vulwol die ik handmatig was en kaard. De wol bevat nog wat lanoline , voelt heel iets vettig aan en dat werkt fantastisch voor het vullen van seizoentafelfiguren en poppen.

Welke materialen heb je nodig voor het maken van een tricot poppenhoofdje
Vulwol voor antroposofische seizoentafel figuren en zonnekindpoppen

Pakketten die je koopt bevatten vaak lontwol om te vullen, ik ben er geen voorstander van. Ik vind de wol te glad en omdat alle vezels in één richting liggen, vind ik het lastig om er mooie hoofdjes van te maken. Ik snap natuurlijk heel goed dat ontwerpers niet zelf alle wol kunnen kaarden en wassen. Als jij er wel graag mee werkt , vooral blijven doen !

Welke kleuren poppentricot zijn er ?

Hoofdjes maken is best lastig als je pas begint, mijn eerste hoofdjes waren echt niet goed, maar het is echt een kwestie van heel veel oefenen. Poppentricot is in verschillende kleuren te koop, toen ik begon was er alleen roze poppentricot , maar nu verkrijgbaar in diverse huidskleuren.

Ik ben van mening dat de seizoentafel ook een afspiegeling moet zijn van de maatschappij met mensen met diverse huidskleuren. Ik maak nog steeds de meeste seizoentafel figuren met blanke hoofdjes, maar afgelopen jaar kreeg ik ook al de vraag of ik figuren kon maken met diverse huidskleuren, en ik wil daar in de toekomst ook zeker wat meer mee gaan doen.  

Welke aquarelpotloden ?

Ik gebruik al jaren Polychromos kleurpotloden“>polychromos kleurpotloden. Voor de wangen gebruik ik een blokje rood bijenwas krijt van Stockmar, op een doekje en daarmee wrijf ik heel licht de wangetjes.

Je kunt de ogen en mond ook borduren als je dat liever doet . Spelden, schaar en centimeter heb je denk ik wel in huis.

Heb je nog vragen hierover, stel ze in een reactie onder dit bericht !

Lees ook :

Hoe was je een schapenvacht

Gratis vilt patronen en duurzame knutselideeën

Pin voor later :

Welke materialen heb je nodig voor het maken van een tricot poppenhoofdje
Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. 22 januari 2020 / 10:56

  Een goede uitleg! Een poppenhoofdje is inderdaad wel heel belangrijk, want daar kijk je toch vaak als eerste naar.

 2. Thea Bod
  Auteur
  27 januari 2020 / 18:26

  Ja klopt Nicole, je kijkt daar vaak als eerste naar.

 3. Danka
  21 december 2021 / 21:32

  Welk advies zou je geven wat betreft type naald? Voornamelijk voor het naaien van de huidtricot. Ik heb nu een scherpe naald gebruikt maar vraag me af of een jersey wellicht beter voor het stof is, wat betreft rafelen.

  Groeten Danka

  • Thea Bod
   Auteur
   21 mei 2022 / 17:28

   Ik gebruik een dunne kleine naainaald met punt . Ik maak alles met de hand. Wellicht kun je voor de naaimachine een jersey naald gebruiken, maar moet eerlijk zeggen dat ik daar geen ervaring mee heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *