Hoe maak je een egel van van een kaardenbol ?

 je van Heb je misschien van die mooie kaardenbollen in je tuin dan kun je daar mooie egeltjes van maken voor op je seizoentafel
Je knipt met handschoenen aan de uitstekende stekels een beetje in vorm en prikt met zwarte knopspelden ogen en eventueel een neusje en klaar zijn je egeltjes.
Jaren geleden toen mijn kinderen pas op school zaten zocht ik me rot naar deze en vond ze in de buurt in de gemeentetuin. Sinds een aantal jaren heb ik ze ook in mijn eigen tuin, hoe ze hier gekomen zijn weet ik niet maar ik denk dat ze gewoon zijn komen aanwaaien.

Kaardenbollen zijn beschermd

Tegenwoordig zijn ze beschermd dus als je er ééntje ziet staan in het park of elders laat deze dan met rust. Misschien kun je kaardenbollen  in je eigen tuin zaaien , zomers zijn ze prachtig om te zien. Ze produceren veel nectar dus ook nog goed voor bijen en hommels..En wie weet heb je net zo veel geluk en komt er zo maar een kaardenbol in je  tuin  aanwaaien. 
.
Volg:
Delen:

9 Reacties

 1. 7 november 2010 / 14:04

  Wat een leuke manier om egeltjes te maken. Ik vind het een leuke tip! Ik moet nog wel even wachten tot hij bij mij komt aanwaaien..

  Groeten Jeanine.

 2. 7 november 2010 / 16:24

  Ik wist niet dat ze inmiddels beschermd zijn. Toen ik een paar weken geleden in Frankrijk was stonden de bermen er vol van en ik heb er een paar meegenomen omdat ik ze ook al zo mooi vind als kaardenbol zijnde en dan ook nog het verhaal van "vroeger" erbij bedenkend maakt het plaatje compleet.
  groet

 3. Anoniem
  7 november 2010 / 18:01

  Wat schattig, deze egeltjes van een kaardebol!
  Ik vind de planten zo'n mooi winter silhouet hebben… inderdaad prachtig voor op de jaartafel 😀

 4. 7 november 2010 / 18:43

  Was bij mij ook niet bekend dat ze beschermd zijn. We hebben ze zelf ook in de tuin. Erg leuk zo die egeltjes!!
  Fijne week, groetjes Carla.

 5. 9 november 2010 / 06:48

  ja leuk!!!!
  Bij mijn buren staan ook kaardebollen, zal er eens wat vragen om ook zo'n egeltje te maken!
  ZE PRIKKEN ECHT!!!!
  groetjes fleur

 6. 26 oktober 2020 / 16:11

  Deze link van je schrijven heb ik gestuurd naar vriendin want die doet ook altijd knutselen met haar 3 autische kinderen en die zal dit vast ook mooi vinden. Weer heel erg bedankt.

 7. Thea Bod
  Auteur
  26 oktober 2020 / 18:28

  Dank je wel voor het doorsturen van de link, ik hoop dat ze er wat aan heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *