Handwerken op de Vrije school

Lang geleden leerde ik handwerken op school en ik vond het een ramp. Ik zie me nog zitten met een pannenlap die ooit wit was geweest maar door zweethanden een grauwe kleur had gekregen en veel groter geworden was.
Gelukkig is het allemaal goed gekomen en  beleefde ik veel plezier aan  telpatronen borduren,  gordijnen haken en truien breien. De basisbeginselen heb ik op school geleerd en de rest zelf aangeleerd, ik heb het dus niet van huis uit meegekregen. Ooit heb ik een poppencursus gevolgd en die maak ik nu nog steeds met heel veel plezier.
Mijn jongste dochter maakte deze kameel op school, met het dekje heb ik haar en beetje geholpen !
En mijn oudste dochter maakte dit ezeltje op school.

Ik ben wel heel erg benieuwd waar jullie handwerken geleerd hebben, heb je dat van je moeder of  oma of op school, of  ?

Volg:
Delen:

11 Reacties

 1. Anoniem
  25 juli 2011 / 10:10

  Bij mij ging het net zo, tranen met tuiten tijdens de handwerkles. Wij hadden een stokoude strenge juffrouw en moesten breien met stijve katoen op dunne naalden. Mijn lapje zat vol gaten en werd steeds vreemder van vorm.
  Later leerde ik mezelf haken en naaien en breien kan ik een beetje. Met vilt kan ik goed uit de voeten en vind ik handwerken heel erg leuk om te doen. Mooie maaksels van je kinderen!

 2. Margreet68
  25 juli 2011 / 10:50

  Mijn moeder was mijn handwerkjuffrouw op de basisschool zodat ik er én thuis én op school niet onderuit kwam.
  Maar daar heb ik nu totaal geen spijt van want handwerken is mijn grootste hobby geworden.
  Ik vilt, borduur, haak en brei graag en vroeger maakte ik altijd de kleren van de jongens zelf maar daar hoef ik nu niet meer mee aan te komen.

 3. 25 juli 2011 / 11:08

  Mijn grootmoeder langs moeders kant breidde, mijn mama heeft vrij veel gebreid,maar ook veel geborduurd. Op school kregen we ook vrij veel handwerk, alleen breien was mijn sterkste kant niet. Na een werkje had ik de kromste breinaalden van de hele klas.
  Nu jaren later ben ik een vlijtige borduurster die ook kan breien zonder de kromme breinaalden en vind de rondbreinaald een super uitvinding !!!

 4. 25 juli 2011 / 12:33

  Mooie kameel, ezel en bloemen.
  Ook ik heb naaien, haken, borduren en breien op school geleerd. Soms met veel plezier en soms met het zweet dik op het voorhoofd, zoals bijvoorbeeld een uiltje breien met steken meerderen en minderen…..! Ik ben blij dat ik het toen geleerd heb, want ik heb er nu veel plezier aan; ik kan naai en handwerk veel. Als ik met de kinderen op school aan het vilten ben, dan is het heel moeilijk voor hen om hun viltwerkstuk met borduursteekjes of kraaltjes te versieren omdat ze dat gewoonweg niet meer leren op school en ook vaak thuis niet. Jammer!

 5. Anoniem
  25 juli 2011 / 16:36

  Ik denk dat ik op school de basis dingen heb geleerd en dat ik die werden steeds verfrist door mijn moeder die ook wel van alles kon maar het liever niet deed!! Ik wilde altijd graag breien maar dat lukte nooit, het bleef bij een halve trui. Toen ik 16/17 was maakte ik m'n eigen harembroeken en rokjes. Maar het hield op toen ik n twintiger werd.
  Nu heb ik het weer gevonden…ik haak, ik brei (kleine dingen) ik probeer wel kleding te maken en ik heb het vilten ontdekt!!!
  Ik vond handwerkles op school stom maar ik vind dat ze het wel weer terug mogen laten komen net als op de vrije scholen al was het maar om een beetje basis te leggen en kennis!!!

 6. 25 juli 2011 / 19:23

  My Father was very Arty and would always have Art/craft books on the coffee table to read,

  I did not sew at all in school, just painted. cheers Marie

 7. 25 juli 2011 / 19:55

  Nooit iets handwerkerigs op school gehad, zag mijn oma veel breien, mijn moeder ook, toen de kleinkinderen kwamen. Helaas geen breitalent geerfd, haken ook niet. Ik kan alleen popjes maken. Eigenlijk kan ik ook niet zo erg naaien…nee alleen popjes. Dat heb ik geleerd bij iemand hier in de buurt.
  Ik vind de ezel, de kameel en de bloemetjes knap hoor!
  groetjes van Severine

 8. 26 juli 2011 / 08:09

  Op de lagere school maakte mijn moeder altijd mijn werkstukken af, ik had een hekel aan handwerken. Toen ik eenmaal op de PA zat ben ik "los" gegaan. Ik leer dingen door ze gewoon maar te doen. Ik kan veel technieken maar van alles de grondbeginselen. Als het te ingewikkeld wordt dan haak ik al snel af.
  Mijn moeder was altijd aan het handwerken dus ik heb ook wel veel van haar geleerd.
  Ik vind dat je ook hele creatieve kinderen hebt. Dat soort dingen hadden wij vroeger helaas niet, het moest vaak praktisch zijn. Wat dat betreft vind ik de mogelijkheden van nu onuitputtelijk.
  groetjes

 9. 27 juli 2011 / 18:12

  Op de lagere school begon je met handwerken, dwz.breien en borduren, maar ook haken. Daarna volgde er lange tijd niks en mijn schoonmoeder was een echte handwerkster. Ik wil niet zeggen dat ik van haar de kunst afkeek, maar mijn interesse werd wel weer gewekt….Ik heb jarenlang zelf kleding gemaakt voor mijzelf en de kinderen. Pas in het jaar 2000, toen ik niet meer werkte ben in er weer in verzeild geraakt…en met vreselijk veel enthousiastme aan het quilten geslagen ….enz……

 10. Anoniem
  28 juli 2011 / 09:07

  Mooie creaties! 😀 En leuk om te lezen hoe jij handwerken hebt geleerd.

  Ik leerde van mijn moeder handwerken (breien haken, naaien). Op de lagere school had ik een hele lieve handwerk juf die mij ook leerde weven en borduren. Heel tof.
  Op mijn 7e mocht ik voor het eerst achter de (destijds) nieuwe naaimachine van mijn moeder. Toen bleek dat ik er vaker achter te vinden was dan zij heeft ze me het trouwe beestje jaaaaren later cadeau gegeven. De naaimachine en ik zijn al meer dan 30 jaar onafscheidelijk 😉

  Ik ben nog steeds aan het leren 😉 Zo mocht ik lessen volgen van o.a. Mehmet Girgic (Turkije) en Pam de Groot (Australië). Er staan nog wel wat "Leermeesters" op mijn verlanglijstje hoor 😉
  Verder heb ik veel uit boeken geleerd, door te lezen en te doen.

 11. 31 juli 2011 / 20:45

  Erg mooi.. Het enigste wat mijn moeder mij geleerd heeft is breien. Voor de rest heb ik het mij zelf aan geleerd.
  Liefs Angela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *