Lucia op de seizoenentafel

Sankta Lucia is een typisch Zweeds lichtfeest dat op 13 december gevierd wordt. In Zweden duidt het Luciafeest het begin van de kerstperiode aan. Het Luciafeest lijkt soms veel op het oude midwinterlichtfestival dat lang geleden gevierd werd.

Het Luciafeest op de vrije school

 Op de vrije school van mijn kinderen werd het Luciafeest niet echt gevierd. Totdat een aantal ouders in de kleuterklas het idee krijgen om het wel te vieren als verjaardagscadeau voor de kleuterjuf. Zij was op 5 december jarig maar dan werd er natuurlijk ook altijd Sinterklaas gevierd. De juf kreeg een soort kroon op met echt brandende kaarsen waarmee ze heel voorzichtig door de klas liep. En al die kleine kleutertjes en ouders keken vol bewondering naar haar. 

Lucia de koningin van het licht  op de seizoenentafel

Lucia is de koningin van het licht en je kunt zelf een een eenvoudig Lucia figuur maken. Je gebruikt een bestaand ontwerp en geef haar een witte jurk aan. Met een rood lint om haar middel en een groene kaarsenkrans op haar hoofd, heb je een prachtig figuur voor het Luciafeest.

 
Lucia op de seizoenentafel
Lucia op de seizoenentafel

Zweedse lussekatter of Zweedse saffraanbroodjes

Bij het Luciafeest wordt traditioneel Zweedse lussekatter of saffraan broodjes gebakken en natuurlijk opgegeten. Ik zal je eerlijk vertellen , ik heb ze nog nooit zelf gebakken maar wel 1 keertje geproefd op school. Ze smaakten goed, en wie weet ga ik ze ooit nog wel eens een keer bakken.

Zweedse lussekatter of saffraanbroodjes voor het Lucia feest.
Afbeelding van jlbrundin0 via Pixabay

Meer weten over het Luciafeest ?

Ben jij nog niet bekend met het Luciafeest, en denk je wat is dat voor een feest ? Kijk dan naar deze video Heb jij hulp nodig om te beginnen met jouw seizoenentafel ?

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken bij het maken van jouw eigen seizoenentafel ? Vind je het lastig om het in je eentje te doen, weet je niet welke figuren bij welk jaarfeest horen ? Word dan lid van mijn Facebookgroep, deze is uitsluitend voor beginners en ik help je graag.

https://www.facebook.com/groups/MaakJeEigenSeizoentafel

Lees ook :

Waarom een seizoenentafel zo belangrijk is voor kinderen ?

Wortelkindertjes op de seizoentafel

Volg je mij al op Pinterest voor een dagelijkse dosis inspiratie rondom de seizoenentafel ? Doe het vandaag nog, voordat je het vergeet !

Pin voor later :

Lucia feest op de seizoenentafel
Luciafeest op de seizoenentafel
Volg:
Delen:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *