Hoe verf je sprookjesvilt ?

Ik hou van sprookjesvilt maar vind het ook duur, daarom mag ik zelf graag experimenteren. Maanden geleden kocht ik al eierverf bij de Lidl, er zaten 4 kleine tabletjes in waaronder blauw en paars. Dat leek me een leuk combinatie voor mijn experiment.

Wat heb je nodig 

 • vilt, wol, zijde, naaldvilt of ander materiaal
 • eierverf of wolverf
 • elastiekjes of knikkers
 • een oude pan
 • azijn 

Werkwijze 

Zorg dat je vilt of ander materiaal goed nat is en bind het af met elastiekjes of doe er knikkers in. Samen met de tabletje eierverf in een pan doen en langzaam laten sudderen tot de tabletjes oplossen. Ik gebruik een houten tang om de lapjes uit de pan te halen en leg deze in mijn gootsteen en haal de elastiekjes eruit trek het lapje in model en kijk of ik tevreden ben. Nou dat was ik deze keer niet, de blauwe kleur was meer turquoise en heel erg overheersend en het paars was bijna niet te zien. Jammer maar niet getreurd en de lapjes opnieuw afgebonden en opnieuw in de pan en bestrooid met een kleine beetje violet wolverf. Het resultaat was beter maar nog niet helemaal naar mijn zin, een week later de lapjes nog een keer in de pan met nu wat gele wolverf en nu helemaal tevreden. Als laatste laat ik de gootsteen vollopen met koud water en flink wat azijn , uitwringen in model trekken, drogen en strijken.   
Eerder verfde ik op een andere manier ook vilt met deze kleuren 

Conclusie 

Vilt verven met eierverf is leuk om een keertje te doen met je (klein) kinderen. De blauwe kleur van de Lidl eierverf is meer turquoise dan blauw, de paarse kleur was bij mij niet goed terug te zien. Je kunt dit oplossen door de tabletjes apart te gebruiken en dan de lapjes opnieuw afbinden en zo komen de kleuren denk ik beter tot hun recht. Volgend jaar zeker een nieuwe poging. Ik had ook nog oranje en rood geverfd, de kleuren zijn door helemaal door elkaar gelopen en niet echt vlekken, maar wel een mooie kleur geworden voor paddenstoelen . 

Wat zou jij maken met deze kleuren sprookjesvilt ?Volg:
Share:

5 Reacties

 1. 24 juli 2017 / 16:20

  Mooi hoor! Lijkt me leuk om van die kleine zakjes van te maken en dan met zo'n klein popje erin šŸ™‚ Maar ook een jasje voor Julia lijkt me super leuk. Groetjes Anita

 2. 24 juli 2017 / 18:39

  Gaaf thea erg leuk om ook dit te lezen mooie pasteltinten past wel bij een mooie zomerfee

 3. 29 juli 2017 / 15:48

  Bedankt voor het reageren op mijn berichtje over het vilten. En zo heb ik weer een heel leuke blog ontdekt.
  Lieve groetjes,
  Ymme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *