Hoe maak je ijsblauw sprookjesvilt ?

IJsblauw sprookjesvilt maken 

Ik mag graag plantaardig verven maar voor ijsblauw sprookjesvilt maak ik een uitzondering.

Wat heb je nodig :

1 of meerdere lapjes wit vilt
Madonna blue nr. 18 van  Dylon, te koop bij de DA drogist maar wellicht ook elders.
Een oude pan om in te verven.

Werkwijze

Ik laat de lapjes altijd eerst weken in koud water , totdat ze door en door nat zijn. Ik zet mijn verf pan op met water en los een heel klein beetje van de verfpoeder op in het inmiddels warme water. 
Hoeveel verfpoeder of water dat kan ik je niet zeggen, ik meet of weeg niets af maar experimenteer maar een beetje. Ik begin altijd met een klein beetje verfpoeder omdat deze kleur vrij sterk is.
De lapjes vilt prop ik een beetje in elkaar , maar je kunt een lapje ook afbinden met elastiekje of met knikkers of in een punt vouwen.Kortom maak er iets van en dompel dat even in de pan, daarna eruit halen met een tang o.i.d en dan kijken of je tevreden bent.Soms is een lapje op enkele plaatsen nog heel erg wit, dan prop of vouw je het lapje opnieuw en dompel het nogmaals onder in de verf net zolang tot je tevreden bent. Dan leg ik de geverfde lapjes met de tang in de gootsteen en spoel ze na met water en azijn. 
Ik laat vervolgens de lapjes drogen en strijk  de lapjes mooi glad met een stoomstrijkijzer maar dat kan ook met een gewoon strijkijzer en een natte lap. Op deze manier kun je natuurlijk ook een mooie lap verven voor de winter seizoentafel. .
Volg:
Share:

5 Reacties

 1. Anoniem
  6 februari 2011 / 09:58

  Mooi resultaat en inderdaad sprookjesachtig šŸ˜‰
  Heb jij dan ook van die blauwe vingers achteraf? Of draag je handschoentjes?

 2. 6 februari 2011 / 20:26

  Leuk om te lezen hoe je ijsvilt maakt. Lijkt me erg spannend hoe het eruit komt te zien. Misschien ga ik het ook wel eens proberen.
  Groetjes Rianne.

 3. 7 februari 2011 / 15:27

  Dank je wel voor je beschrijving.
  Hier in Zutphen weet ik geen adres waar ik zulk mooi vilt kan kopen en de winkeltjes die ik ken, hebben het nauwelijks, dus zelf maken is dan een alternatief.
  Ik ga het zeker eens proberen.

  Groetjes,
  Anna Martijne

 4. 7 februari 2011 / 16:37

  Ik heb "vroeger" wel kleding geverfd met dylon maar dat het ook met vilt kan had ik niet bedacht en blauw verven is plantaardig wat lastiger om te doen dus dank je voor dit alternatief.
  groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *